Erkeklerde Cinsel İşlev Bozuklukları Nelerdir? Belirtileri Nelerdir?
Cinsel işlev bozuklukları; hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen fizyolojik ve psikolojik dayanağa sahip bir rahatsızlıktır. Kesin ve genel tanımı olamamakla ile birlikte kişiden kişiye farklılık görülebilmektedir. Psikologlar ve psikiyatristlerin kullanmış olduğu DSM-V ile cinsel işlev bozuklukları şu şekilde yer alır. 'Cinsel yanıt döngüsünü belirleyen sürenin bozulması veya ağrılı cinsel ilişki olarak yer alır.'
Erkekte düşük cinsel istek bozukluğu; cinsel içerikli düşüncelerin yada düşlemlerin aynı zamanda cinsellik için isteğin, sürekli bir şekilde yada yineleyici olarak azalmasıdır. Kişilerin cinsel isteksizliklerine bir tanı konulması için, en az 6 aydır sürüyor olması gerekmektedir. Bu durumun görülme sıklığı, 16-44 yaş aralığında ki erkeklerde %2'sinde görülme oranı vardır. Bu isteksizlik, kişi cinsel etkinliğe başladığından beri varsa buna 'yaşam boyu' denirken, cinsel etkinlik başladıktan herhangi bir süre sonrasında başlamışsa 'edinsel' olarak ele alınmaktadır.
Neredeyse her cinsel etkinlikte serleşme sağlamakta belirgin güçlük çekme durumuna sertleşme sorunu denilmektedir. Sertleşmeyi sürdürmede belirgin güçlük çekmek veya sertlik düzeyinde belirgin azalma gözlemlenen kişilerde Sertleşme Bozukluğu vardır. Sertleşme Bozukluğu tanısı konulabilinmesi için en az 6 aydır sorunun devam ediyor olması gerekmektedir. Bu Cinsel işlev bozukluğu kişinin cinsel açıdan etkin olduğu dönemden beri devam ediyorsa 'yaşam boyu' olarak nitelendirilir. Normal bir cinsel etkinlik sırasında bu sorun ile karşı karşıya kalınmışsa edinsel olarak nitelendirilmektedir. Edinsel sertleşme problemi yapılan araştırmalar sonucunda erkeklerin %10-%20'sin de görüldüğü belirlenmiştir. Yaşam boyu sertleşme bozukluğu ise nadiren gözlemlenen bir problemdir. 35 yaşından daha geçen erkek bireylerde görülme oranı yaklaşık %1'dir. Öte yandan fizyolojik hiçbir sorunu olmayan erkeklerin sertleşme bozukluğu yaşamasında ki en temel sebeplerden biri psikolojik kaynaklıdır. Bu nokta da bu sorunu yaşayan her erkek bir psikologdan Cinsel terapi alıp bu sorunun üstesinden rahatça gelebilir. Cinsel Terapi almak için; http://www.onlinepsikologhizmeti.com/psikolog/index.php adresinden ulaşabilirsiniz.
Eşli cinsel etkinlik sırasında vajinaya giriş ile yaklaşık 1 dakika veya daha kısa bir süre içerisinde ve kişinin isteği dışında boşalma örüntüsüne erken boşalma deniz. Tanı konulabilinesi için kişinin 6 aydır erken boşalma sorunu yaşaması gerekmektedir. Erkeklerin yaklaşık %1-%3'ün de görülmektedir. Bu durum kişi cinsel açıdan etkin olduğundan itibaren varsa 'yaşam boyu' oldukça olağan bir cinsel etkinlik sırasında ortaya çıkmışsa 'edinsel' olarak nitelendirilebilinir.Erkekte Cinsel İşlev Bozuklukları - Geç Boşalma Eşli cinsel ilişki sırasında kişinin istemesine rağmen boşalma gerçekleştirememesi durumuna denir. Tanı konulabilinmesi adına problemin en az 6 aydır devam ediyor olması gerekmektedir. Görülme sıklığı yaklaşık %5 olduğu bilinmektedir. Bu bozukluk kişinin cinsel etkinliğe başladığı süre boyunca var ise 'yaşam boyu' olarak değerlendirlir. Oldukça olağan bir cinsel etkinlik evresinde başlamışsa edinsel olarak değerlendirilmektedir.