Ritalin Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?
Son zamanlarda adını sık sık duymaya başladığımız Ritalin nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Sorusunu ele alacağız. Ritalin, Dehb’li(dikkat eksikliği ve hiperaktive bozukluğu ) çocuklarda kullanılmaktadır. Dehb; dikkati toparlayamama, aşırı hareketlilik, istekleri erteleyememe gibi psikiyatrik bir bozukluktur. Bu durumların önüne geçebilmek ve kişinin hayatında ki işlevselliğini artırmak amacı kullanılır. Kırmızı reçete ile satışı gerçekleştirilir ve psikiyatristler reçetelendirebilir. Etken maddesi metilfenidat’tır. Metilfenidatlar beynin merkezi sinir sistemini uyarmakla görevlidirler. Narkolepsi tedavilerinde’de sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. İlacın doz ayarı kan tahlilleri ile birlikte doktor tarafından belirlenmektedir. Yan etkileri olarak en sık görüleni, iştahsızlık olarak bilinmektedir. Aynı zamanda; baş dönmesi, kusma, baş ağrısı gibi yan etkiler gözlemlenebilir. Ayrıca aniden ilacın kesilmesi veya doz aşımında; sara nöbeti, depresyon, ani duygu değişimleri gibi yan etkiler gözlemlenebilir.
Ritalin'in sıklıkla kullanıldığı bilinen 2 hastalık mevcuttur. Bunlar Dehb ve Narkolepsidir.
Narkolepsi: Kişilerde gündüzleri ortaya çıkan önlenemez uyku isteklerinin önüne geçmek için reçete edilir.
Dehb(Dikkat Eksikliği ve Hiperaktive Bozukluğu): Aşırı hareketlilik, odaklanma güçlüğü ve konsantrasyon bozukluğu gibi durumlarda reçete edilir ama öncelikle 6-18 yaş aralığında ki kişiler için davranışçı terapiler tercih edilmekte işe yaramadığı noktada Ritalin reçete edilmektedir.
Not: Kanser hastalarının ağrısını azaltmak ve HIV’e bağlı bilişsel bozukluklarının önlenmesinde de sıklıkla reçete edilmektedir.
Ritalin uykusuzluğa sebep olduğu için genellikle kullanımı gündüz saatlerinde tercih edilmelidir.
Aç iken veya yemek aralarında tüketilmelidir.
Genel olarak 8 saat etki göstermektedir. İçtikten yaklaşık 30- 45 dakika sonrasında kana karıştığı belirlenmiştir. İlacın Türkiye’de genel olarak muadili ‘concerta’ olarak reçetelendirilmektedir. ‘Peki ikisi birbirinin muadili ise arasındaki fark nedir?’ sorusuna gelecek olursak ikisinin kana karışma süresi ve etki süresi farklılık göstermektedir. 30-45 aralığında kana karışıp 8 saat etki gösterirken, concerta daha uzun sürede kana karışır ve etkisi 12 saat sürmektedir.
Öncelikle hekiminize sağlığınızla ilgili herhangi bir durumunuz var ise lütfen belirtin.
Acil olarak müdahale gerektiren yan etkiler
Yaygın
Yaygın Olmayan
Çok seyrek
Not: Bu saydığımız yan etkiler veya herhangi farklı bir yan etki görmeniz durumunda lütfen doktora başvurunuz.
Diğer Yazılarımızı Okumak İçin Tıklayın.