Şizofreni Nedir? Belirtileri Nedir? Tedavisi Varmıdır?
Şizofreni, tek bir tür hastalık gibi görünse de temelinde yatan birçok sebep vardır. Bu yazımızda şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir? üzerinde duracağız. Klinik görünümü, hastalığın gidişatı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Duygusal, düşünsel, algısal, bilişsel ve davranışsal bulguları farklıdır. Genellikle 25 yaşından önce başlayan büyük ölçüde işlevselliği bozan ve yaşam boyu süren bir hastalıktır. Bir kişiye şizofreni teşhisi konulabilmesi için tek bir belirtiden söz edilemez. Aynı zamanda, belirtilerin en az 6 ay boyunca sürmesi gerekmektedir. Kişiye şizofreni tanısı koyulması için sadece bulgular ele alınmamalı aynı zamanda ayrıntılı bir öyküde alınmalıdır. Tam tanının konulabilmesi için yalnızca bulgular yeterli değildir. Bunun yanında kişinin toplumsal ve işi ile ilgili işlevselliğinde bozulma olması gerekir. Şizofreni hastasının dış görünümü genel olarak değişkenlik göstermektedir. Kimi hastaların saçları başları dağınık iken , kimi hastalar gayet normal bir görünüme sahiptir.
Şizofreni Nedir?
Şizofreni belirtileri için ayırt edici iki gruptan söz edilebilir. Bunlar pozitif belirtiler ve silik belirtiler olmak üzere iki gruba ayrılır. Pozitif belirtiler işlevsellikteki aşırılığı ve çarpıklıkları ifade ederken; silik belirtiler ise işlevsellikte ki azalmayı ifade eder.
Pozitif Şizofreni Belirtiler;
- Düşünce Çarpıtmaları-Sanrılar
- Algı Çarpıtmaları- Var sanılar
- Dil ve Düşünce de Çarpıtmalar- anlamsız darmadağın konuşma
- Katatoni davranış
Silik Şizofreni Belirtileri;
- Duygularda Donukluk
- Düşünce ve Konuşmada Akıcılığın azalması
- Davranışsal Aktivasyonda Azalma
- Sanrılar
Sanrılar yani diğer bir deyişle hezeyanlar; Algı ve yaşantıların yanlış yorumlanmasıdır. Kendi alt dalları mevcuttur.
- Perseküsyon sanrısı: Kötülük görme sanrıları
- Referans Sanrıları: Alınma Sanrıları
- Somatik Sanrılar: Bedensel Sanrılar
- Grandiyöz Sanrılar: Büyüklük Sanrıları
- Dinsel Sanrılar
Şizofreni Nedir? Görülme Sıklığı Nedir?
- Erişkinlerde şizofreni görülme sıklığı %.5 - %1,5 arasındadır.
- Yaşam boyu bu hastalığın olma olasılığı %1’dir.
- Cinsiyetler arası hastalığa yakalanma oranı 60 yaşına kadar kadın ve erkeklerde aynıdır.
- Annesi veya babasından herhangi biri şizofreni olan kişinin şizofreniye yakalanma oranı %13’dür.
- Ebeveynlerinin her ikisinde de şizofreni görülen bireylerin yakalanma oranı %35-40’dır.
- Derece biyolojik akrabasında şizofreni görülen bireylerde şizofreni olma olasılığı normal topluma göre 10 kat daha yüksektir.
Kimler Şizofreni Olur?
Direk olarak kimler şizofreni olur demek oldukça zordur. Lakin aile geçmişinde psikiyatrik öyküsü bulunan kişilerde bu durumun diğer kişilere oranla daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Şizofreni Tedavi Edilebilir mi? Şizofreni tedavi edilerek geçebilen bir hastalık Psikologlarımız İle İletişime Geçmek İçin Tıklayınız.